Sprístupnili prvý medzinárodný náučný chodník Udava - Solinka

22.07.2008 Snina

Udava 22. júla (TASR) - V spolupráci slovenských a poľských lesníkov vznikol prvý medzinárodný náučný chodník Udava - Solinka, ktorý verejnosti sprístupnili v týchto dňoch.
Chodník prechádza Národným parkom (NP) Poloniny a Prírodnou rezerváciou s najvyšším stupňom ochrany Udavou. \"Je to ojedinelý dôkaz vynikajúcej spolupráce slovenských a poľských lesníkov. Jeho prvú etapu na trase Osadné - Balnica pripravili zamestnanci odštepného závodu Lesov SR, š.p. vo Vranove nad Topľou. Na túto časť sa napojí poľská trasa budovaná podnikom LASY PAŇSTWOWE, \" uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Lesov SR Anita Fáková. Dodala, že chodník prechádza regiónom horného Zemplína. Južnú časť tvorí výbežok Východoslovenskej nížiny, ktorá je reliéfom výrazne odlišná od masívu Slánskych vrchov na západe a pahorkatín Ondavskej a Laboreckej vrchoviny na severe. Nízke Beskydy a Východné Karpaty vypĺňajú severovýchod a východ územia až po poľskú hranicu.
Poukázala na vertikálnu členitosť tohto územia, ktorá dosahuje 118 m.n.m. pri rieke Ondava až po 1092 m.n.m. na hrebeni Slanských vrchov. Geologické podložie tvorí najmä flyš, v Slanských vrchoch andezit. Zaujímavosťou regiónu z geologického hľadiska je výskyt jedného z najväčších ložísk zeolitov na Slovensku.
Región má tiež veľmi rôznorodú a zaujímavú prírodu. Nachádzajú sa tu dve veľkoplošné chránené územia - CHKO Východné Karpaty a NP Poloniny.
\"Hlavným cieľom vzniku prvého medzinárodného lesníckeho náučného chodníka je sprístupniť tieto atraktívne lokality s vedomím, že úžitky lesov sú bezhraničné a slúžia naozaj všetkým, \" doplnila Fáková.
 

Vyberte región